Pudding chia z bananem i mango

by - września 16, 2020

Dzisiaj polecam pyszny pudding chia bez dodatku cukru. Jego słodycz zawarta jest tylko i wyłącznie w owocach - mango i banana. Z podanych składników wychodzą nam 3 słoiczki po 220 ml.

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia,
  • ½ szklanki zimnej wody,
  • 1 banan (180 g),
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 mango (400 g) - waga z pestką i skórką.

Nasiona chia zalać zimną wodą i wymieszać. Odstawić je na pół godziny, aby napęczniały. Otrzymamy wówczas gęsty kleik. Nasiona podczas pęcznienia zamieszać 2-3 razy. Banana obrać i zmiksować z jogurtem za pomocą blendera na gładki mus. Powstały mus połączyć z nasionami chia i zamieszać. Gotowy pudding rozłożyć do szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki. Mango obrać, usunąć pestkę, a miąższ zmiksować na gładki mus. Mus wyłożyć na warstwę puddingu chia. Deser podawać schłodzony.




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze