Cynamonowe pancake

by - października 05, 2020

Amerykańskie puszyste placuszki. Bardzo proste do wykonania, a najlepsze na śniadanie. Dzisiaj wersja z dodatkiem cynamonowego wzorku :) Dzięki niemu zyskują nie tylko na wyglądzie, ale również na smaku. 
Tradycyjnie najlepiej smakują z dodatkiem syropu klonowego.

Składniki:

  • 2½ szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki oleju.

Masa cynamonowa:

  • 1/4 szklanki cukru dark muscovado, 
  • 1/2 łyżki cynamonu, 
  • 2 łyżki ciemnego kakao, 
  • 4 łyżki mąki.

Dodatkowo:

  • syrop klonowy do polania.

Składniki wystarczają na przygotowanie około 12 placków.
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier i sól.
Jajka roztrzepać z mlekiem i olejem - a następnie wlać je do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. 
Do osobnej miski odlać 1,5 szklanki z przygotowanego ciasta. Większą część ciasta przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Do mniejszej porcji ciasta dodać 1/4 szklanki cukru dark muscovado, 1/2 łyżki cynamonu, 2 łyżki kakao i 4 łyżki mąki. Dokładnie zamieszać. Przygotować grubszy woreczek foliowy i przelać do niego masę. Uciąć narożnik i odłożyć na bok (tak żeby masa nam nie wypływała).

Rozgrzać patelnię (cienko przesmarować ją tłuszczem). 
Nakładać najpierw po ½ małej chochelki jasnego ciasta (fot.1), a po chwili na każdym placku wylać spiralkę z ciemnej masy (fot.2). Smażyć przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Uwaga! Wzorek wykonujemy tylko z jednej strony placka.
Obok patelni ustawić talerz i układać na nim placuszki w stos po 4-5 placków.




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze