Cynamonowe pancake
Amerykańskie puszyste placuszki. Bardzo proste do wykonania, a najlepsze na śniadanie. Dzisiaj wersja z dodatkiem cynamonowego wzorku :) Dzięki niemu zyskują nie tylko na wyglądzie, ale również na smaku.
Tradycyjnie najlepiej smakują z dodatkiem syropu klonowego.
Składniki:
- 2½ szklanki mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki oleju.
Masa cynamonowa:
- 1/4 szklanki cukru dark muscovado,
- 1/2 łyżki cynamonu,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 4 łyżki mąki.
Dodatkowo:
- syrop klonowy do polania.
Składniki wystarczają na przygotowanie około 12 placków.
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier i sól.
Jajka roztrzepać z mlekiem i olejem - a następnie wlać je do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek.
Do osobnej miski odlać 1,5 szklanki z przygotowanego ciasta. Większą część ciasta przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Do mniejszej porcji ciasta dodać 1/4 szklanki cukru dark muscovado, 1/2 łyżki cynamonu, 2 łyżki kakao i 4 łyżki mąki. Dokładnie zamieszać. Przygotować grubszy woreczek foliowy i przelać do niego masę. Uciąć narożnik i odłożyć na bok (tak żeby masa nam nie wypływała).
Rozgrzać patelnię (cienko przesmarować ją tłuszczem).
Nakładać najpierw po ½ małej chochelki jasnego ciasta (fot.1), a po chwili na każdym placku wylać spiralkę z ciemnej masy (fot.2). Smażyć przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Uwaga! Wzorek wykonujemy tylko z jednej strony placka.
Obok patelni ustawić talerz i układać na nim placuszki w stos po 4-5 placków.
Drukuj przepis
0 komentarze