Deser... a może śniadanie? Kompozycja z dużą ilością zdrowia i kolorów. Kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym z dodatkiem jogurtu i owoców, a wszystko to wzbogacone sosem z masła orzechowego i syropu klonowego. Pycha :) Z podanych składników wychodzą 3 porcje w szklankach 330 ml.
Składniki na jaglankę:
- 100 g kaszy jaglanej,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 1 łyżka cukru trzcinowego.
Sos z masłem orzechowym:
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Dodatkowo:
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 brzoskwinia (świeża lub z puszki),
- 100 g borówek amerykańskich,
- 2 dojrzałe kiwi.
Kaszę jaglaną wsypać do garnka, dokładnie wypłukać zmieniając ciepłą wodę. Wylać wodę, wlać mleko, dodać cukier, wymieszać i zagotować pod przykryciem.
Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Wystudzić.
Składniki na sos z masła orzechowego dokładnie wymieszać w miseczce (najpierw wymieszać masło orzechowe z syropem, później dodać sok z cytryny). Jeżeli sos z masła orzechowego ma niejednorodną konsystencję, można przetrzeć go przez drobne sitko.
Kiwi i brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę.
Borówki wymyć pod bieżącą wodą. Odstawić do odsączenia.
Przygotować szklanki i układać składniki, w każdej z nich po kolei:
- 1 łyżka jogurtu,
- 1 łyżka sosu z masła orzechowego,
- 1/3 porcji ugotowanej jaglanki,
- 1/3 porcji brzoskwiń
- 1/3 porcji kiwi
- 1/3 porcji borówek amerykańskich.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Drukuj przepis
2 komentarze
Idealna propozycja na pożywne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńI w dodatku pyszna :)
Usuń