Grillowany kurczak w sosie teriyaki
Pyszna, soczysta pierś z kurczaka zamarynowana w sosie teriyaki. Tym razem do przygotowania marynaty wykorzystałam gotowy sos teriyaki firmy "House of Asia", wzbogacony o kilka dodatkowych składników, takich jak miód, czosnek i sos sojowy. Mięso z tego przepisu wychodzi niezwykle soczyste i delikatne. Przepis można wykorzystać zarówno do przygotowania drobiu na patelni grillowej w domu, jak i na grillu poza domem, w cieplejsze dni :).
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 3 łyżki sosu teriyaki,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek imbiru (ok. 3 cm).
Dodatkowo:
- 2 łyżki cebuli dymki lub szczypiorku.
Piersi z kurczaka umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Kurczaka delikatne rozklepać, przełożyć do miski lub głębokiego talerza i zalać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc).
Mięso wrzucić na grilla lub domową patelnię grillową. Piersi drobiowe smażą się bardzo szybko, więc 3-4 minuty z każdej strony w zupełności wystarczy (zwłaszcza na grillu). Inaczej mięso będzie będzie zbyt suche i twarde. Tuż przed podaniem mięso posypać posiekaną dymką lub szczypiorkiem.
Żródło (z małymi zmianami): kuchniajoanny.pl
Drukuj przepis
0 komentarze