Jaglanka z bananem i sosem z masła orzechowego
Pyszne i zdrowe śniadanie na jesień - jaglanka gotowana na mleku, z bananem i sosem z masła orzechowego. Sos jest aksamitny i idealny w proporcjach między słodyczą a kwasowością cytryny. Jeżeli wolicie mleko roślinne - kaszę jaglaną można ugotować na mleku np. kokosowym, dzięki temu będzie miała jeszcze ciekawszy smak. Z podanych składników uzyskamy 1 miseczkę jaglanki.
Składniki:
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego),
- 1 banan,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- kilka orzechów (dowolnych).
Sos z masła orzechowego:
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Kaszę jaglaną wsypać do garnka, dokładnie wypłukać zmieniając ciepłą wodę. Wylać wodę, wlać mleko, wymieszać i zagotować pod przykryciem.
Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
Banana obrać, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Składniki na sos z masła orzechowego dokładnie wymieszać w miseczce (najpierw wymieszać masło orzechowe z syropem, później dodać sok z cytryny). Jeżeli sos z masła orzechowego ma niejednorodną konsystencję, można przetrzeć go przez drobne sitko.
Ugotowaną kaszę jaglaną wyłożyć do miseczki, dodać banana, polać sosem z masła orzechowego i posypać posiekanymi orzechami (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni).
Źródło: kwestiasmaku.com
Drukuj przepis
0 komentarze