Omlet kokosowy z serem i owocami

by - października 31, 2020

Puszysty delikatny omlet z dodatkiem wiórków kokosowych, przełożony białym serkiem i ulubionymi owocami, polany miodem - to idealna propozycja na śniadanie dla każdego. Omlet jest puszysty i lekki, ale dzięki dodatkom bardzo sycący. Tak więc jeżeli pokusisz się o wykonanie tego omleta - zyskasz energię na cały cudowny dzień :)

Składniki na omlet:

  • 3 białka,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka mąki,
  • 30 g wiórków kokosowych.

Masa serowa:

  • 150 g białego serka (np. Mój Ulubiony z Wielunia),
  • 1 żółtko.
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Dodatkowo:

  • 1 banan (pocięty na plasterki),
  • 100 g borówek amerykańskich,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (do posypania),
  • miód lub syrop klonowy (do polania),
  • olej do smażenia omleta.

Przygotować 4 naczynia (np. miseczki). W jednym umieścić 3 białka ze szczyptą soli, w drugim 2 żółtka, do trzeciego przesiać mąkę, a w czwartym odmierzyć 30 g wiórków kokosowych.
Białka ubić na sztywno, tak żeby można było obrócić z nimi miskę do góry nogami.
Żółtka rozmącić razem, tak żeby tworzyły jednolitą konsystencję.
Do wcześniej przygotowanych ubitych białek, dodać żółtka, mąkę oraz wiórki kokosowe. Za pomocą robota, na najmniejszych obrotach (delikatnie) połączyć wszystko razem. Nie ubijać zbyt długo, ponieważ wtedy nam wszystko opadnie.
Przygotować patelnię o śr. 20 cm. Za pomocą pędzelka, dno patelni posmarować olejem. Podgrzać pustą patelnię. Kiedy już będzie rozgrzana, zmniejszyć gaz na średni i wlać ciasto omletowe na patelnię. Pomału smażyć. Nie należy się spieszyć, zostawiamy omlet, aż pomalutku nabierze złotej barwy. Wtedy obracamy go na drugą stronę. 

Przygotować masę serową. Do naczynia przełożyć serek, żółtko, cukier puder i esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszać.

Omlet zdjąć z patelni. Posmarować serkiem i posypać bananami i borówkami. Złożyć na pół, polać miodem lub syropem klonowym i posypać wiórkami kokosowymi.
Podawać od razu po przygotowaniu.

Inspiracja wyglądu podania: missberry.pl



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze