Szynka z łopatki z suszonymi pomidorami
Szynka przygotowana w szynkowarze, z łopatki, z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego, otoczona delikatną galaretką. Idealna po schłodzeniu w lodówce, krojona na cienkie plasterki - jako wędlina na kanapki. Najważniejszą częścią przygotowań jest marynowanie mięsa w przyprawach - to wtedy właśnie nabiera ona swojego niepowtarzalnego aromatu. Polecam wszystkim fanom wędlin domowych :)
Składniki:
- 80 dag chudszej łopatki tzw. "orzech",
- 30 dag tłustszej łopatki,
- 2 czubate łyżki mieszanki suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego,
- 10-12 g soli peklowej,
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu grubo mielonego,
- 2 łyżki żelatyny,
- 130 ml wody.
Chudą łopatkę dokładnie umyć i pokroić na plastry grubości 2 cm. Następnie każdy plaster pokroić na mniejsze kawałki tak, żeby nie byłe większe niż 5 x 5 cm. Plastry mięsa lekko rozbić tłuczkiem.
Tłustą część łopatki zmielić w maszynce do mięsa.
Połączyć plastry mięsa z mięsem mielonym, solą peklową (ja użyłam mniej niż w oryginalnym przepisie), pieprzem i mieszanką suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim. Na koniec rozpuścić żelatynę w 130 ml zimnej wody, dodać do mięsa i wymieszać wszystko razem, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Do szynkowaru włożyć woreczek i nałożyć do niego mięsną masę. Lekko ubić, aby nie powstały kieszenie powietrzne. Woreczek skręcić, założyć sprężynę i zamknąć szynkowar. Włożyć do lodówki na minimum 12 godzin. W wysokim garnku zagotować wodę, wstawić szynkowar. Woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa! Parzyć 2 godziny w 80°C.
Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody i całkowicie wystudzić w nim szynkę. Następnie zimny szynkowar wstawić jeszcze do lodówki na kilka godzin.
Teraz już można wyjąć szynkę z szynkowaru.
Wędlina smakuje wyśmienicie, nawet po kilku dniach od przygotowania.
Wędlina smakuje wyśmienicie, nawet po kilku dniach od przygotowania.
Źródło (z niewielkimi zmianami): gotowanieipieczenieiloveit
Drukuj przepis
0 komentarze