Jaglanka kokosowa a'la Rafaello

by - listopada 19, 2020

Jaglanka ugotowana na mleku kokosowym z dodatkiem syropu klonowego i wiórków kokosowych to prosty i bardzo pyszny deser, który sprawdzi się równie idealnie na śniadanie, wtedy tylko może bez dodatkowego Raffaello ;)
Z podanych składników wychodzą 2 porcje, w szklankach 330 ml.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 250 ml mleka kokosowego z kartonika,
  • 250 ml mleka kokosowego z puszki,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 3-4 łyżki syropu klonowego.

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania, 
  • 2-3 kulki Raffaello (opcjonalnie).

Kaszę jaglaną kilkakrotnie wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać szklanką mleka kokosowego z kartonika, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 15 minut (od czasu do czasu mieszając). Gdy kasza wchłonie całe mleko, zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Przestudzoną kaszę zalać mlekiem kokosowym z puszki, dodać syrop klonowy oraz wiórki kokosowe. Całość zblendować na gładką masę. Jeśli mus jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka kokosowego. Masę przełożyć do pucharków i posypać wiórkami kokosowymi. Opcjonalnie można dodać na wierzch po 1 oryginalnej kulce Raffaello.

Deser przechowywać w lodówce. 



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze