Knedle z brzoskwiniami
Był u mnie już przepis na knedle z truskawkami i śliwkami. Dzisiaj zaproponuję knedle z brzoskwiniami. Do ich przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników jak ziemniaki, mąka, jajka i brzoskwinie z puszki. Przy robieniu knedli, bardzo ważny jest wybór odpowiednich ziemniaków. Najlepiej nadają się ziemniaki mączyste, zawierające więcej skrobi, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Zaliczają się do nich odmiany: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 puszka brzoskwiń,
- 2 jajka,
- 200 g mąki,
- sól.
- 400 g śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru,
- 1 połówka brzoskwini w zalewie (do dekoracji).
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub dokładnie rozgnieść praską.
Brzoskwinie otworzyć i dobrze odsączyć z zalewy. Każdą połówkę pokroić na 4 części. Jedną połówkę odłożyć na później, do ułożenia na wierzchu ugotowanych knedli.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, wsypać mąkę, dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto bardzo nam się klei, można dodać trochę więcej mąki, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle są delikatniejsze, bardziej miękkie.
Z przygotowanego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 35-40 g), na otwartej dłoni mocno je rozpłaszczyć na placuszek. Na środku umieścić kawałek brzoskwini. Dokładnie zlepić brzegi i uformować kulę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę.
Zagotować dużą ilość wody z niewielką ilością soli. Stopniowo wrzucać do niej knedle. Ja jednorazowo gotuję 6-7 sztuk. Każdą partię knedli z brzoskwiniami, należy gotować przez około 7 minut do czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.
Kluski wyjmować z garnka łyżką cedzakową i układać na talerzach.
Przed podaniem knedle polać śmietaną wymieszaną z cukrem i posypać drobno pokrojonymi brzoskwiniami.
Drukuj przepis
0 komentarze