Kurczak curry z mango
Uwielbiam połączenie mięsa drobiowego z owocami... więc jak zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że musze go wypróbować :) Delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem mango, chili i mleczka kokosowego - daje niepowtarzalny ostro-słodki smak. To danie kojarzy mi się z tajskimi klimatami - więc jeżeli lubicie kuchnię orientalną, to koniecznie musicie spróbować.
Bardzo proste - i bardzo smaczne :)
Składniki:
- 300 g fileta z piersi kurczaka,
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
- 1 świeże mango,
- 200 g mleczka kokosowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 cm kawałek papryczki chili
- 2 cm kawałek świeżego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 2 łyżki soku z limonki,
- szczypiorek z 1 cebulki dymki.
Mięso dokładnie umyć, oczyścić z błonek i pokroić. Natrzeć dokładnie pastą curry i odłożyć. Czosnek i imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przesmażyć kurczaka, dodać imbir, czosnek i papryczkę. Poddusić razem. Całość zalać mleczkiem kokosowym i dusić. Mango obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Doprawić sosem sojowym i dusić kilka minut. Skropić sokiem z limonki. Podawać z ryżem i pokrojonym szczypiorkiem z dymki.
Źródło: @odzywiajsiezdrowo
Drukuj przepis
0 komentarze