Kurczak w sosie śmietanowym z kaparami i marchewką
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym, z tartą marchewką, kaparami i natką pietruszki, to pomysł na bardzo smaczny i sycący obiad. Danie przygotowuje się szybko i mimo sporej liczby składników, nie jest skomplikowane. Po przygotowaniu mięso jest delikatne, mięciutkie i wprost rozpływające się w ustach. Najlepiej smakuje podawane z podsmażonymi ziemniaczkami i fasolką szparagową.
Składniki:
- 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka,
- 1 średnia marchewka,
- 2 łyżki kaparów,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%,
- 1 szklanka bulionu,
- 3 łyżki oleju,
- plasterek masła,
- 2 listki laurowe,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- sól,
- pieprz.
Piersi z kurczaka umyć i oczyścić ze zbędnych błonek. Każdą pierś przekroić wzdłuż, żeby filety były cieńsze. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, położyć piersi i podsmażyć, aż będą lekko rumiane. Zdjąć i odłożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać obraną i startą na dużych oczkach marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażać. Dołożyć piersi z kurczaka, wlać bulion, dodać listki laurowe i dusić na średnim ogniu (pod przykryciem) do miękkości mięsa (przez około 30 minut). Następnie wlać słodką śmietanę i wrzucić kapary. Smażyć całość jeszcze przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można go zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej, wymieszanej z zimną wodą. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
0 komentarze