Drobiowe kąski z ananasem
Na ten przepis natknęłam się na stronie pyszne.pl - ale ponieważ nie jestem zwolenniczką gotowych mix-ów, które są tam zastosowane - postanowiłam przerobić ten przepis całkowicie od nowa, na bazie składników naturalnych. I muszę wam powiedzieć, że wyszła pychotka :) Delikatne mięso z kurczaka, nafaszerowane kawałkami ananasa i zapieczone pod warstwą miękkiego sera - to idealna propozycja, która na pewno zasmakuje każdemu. Z podanych składników otrzymujemy 12 szt. małych, drobiowych porcji.
Drobiowe kąski z ananasem najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu, podane z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi drobiowe,
- 100 g ananasa (świeżego lub z puszki),
- 3 plastry sera kremowego do tostów (np. Hochland),
- sól.
Panierka:
- ½ szklanki drobno mielonej bułki tartej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki mielonego czosnku.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Kurczaka umyć. Usunąć wszystkie zbędne błonki. Każdą pierś kurczaka, pociąć w poprzek na cienkie plastry, około 0,5 cm. Teraz każdy z plastrów, przeciąć jeszcze wzdłuż na 2 części (fot.1). Wszystkie kawałki mięsa dokładnie oprószyć solą z obydwu stron.
Ananasa pociąć w kostkę, około 1,5 x 1,5 cm.
Na każdym kawałku mięsa ułożyć kostkę ananasa (fot.2) i zwinąć go w rulon (fot.3). Żeby ruloniki się nie rozpadały, należy spiąć je wykałaczką.
Przygotować panierkę, mieszając dokładnie wszystkie składniki w misce.
Na patelni rozgrzać olej.
Przygotowane wcześniej ruloniki drobiowe, obtaczać w panierce (fot.4) i układać na patelni. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor (fot.5).
Zdjąć z patelni. Usunąć wykałaczki.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (z termoobiegiem).
Roladki drobiowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ułożyć niewielki kawałek sera, tak żeby pokrywał wierzch (fot.6).
Wstawić do piekarnika i zapiekać tylko do momentu roztopienia się sera.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Drukuj przepis
0 komentarze