Schab w sosie śmietanowo-chrzanowym
Pomysł na rodzinny obiad - mięciutkie i delikatne porcje schabu podane w sosie śmietanowo-chrzanowym. Do zestawu idealnie pasują tłuczone ziemniaki oraz zasmażane buraczki. Polecam do zrobienia już dziś!
Składniki:
- 1,4 kg schabu,
- 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka masła,
- 2-3 łyżki gęsiego smalcu,
- 100 ml bulionu.
Sos:
- 1 l bulionu drobiowo-wołowego,
- 3-4 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- 250 ml śmietany 18%,
- 1-2 łyżeczki chrzanu,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz.
Schab umyć i osuszyć. Obsmażyć na maśle dokładnie z każdej strony. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i natrzeć nimi dokładnie mięso. Odstawić na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie schab włożyć do rękawa do pieczenia. Na wierzchu posmarować kawałkami gęsiego smalcu. Do rękawa wlać bulion i dobrze zamknąć zaciski. Schab ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200º przez 1,5 godziny. Wystudzić.
Upieczony schab pokroić w plastry o grubości około 1 cm. W rondlu zalać je bulionem (lub częściowo wykorzystać sos z rękawa), dodać ziele angielskie i listki laurowe. Dusić pod przykryciem 15-20 minut. Po tym czasie mięso wyjąć, dodać chrzan, śmietanę i mąkę. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić i zagotować. Do sosu z powrotem włożyć mięso. Serwować od razu po przygotowaniu.
Źródło przepisu (z niewielkimi zmianami): mojepasjekrakow
Drukuj przepis
2 komentarze
apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje :) Polecam!
Usuń