Schab w sosie śmietanowo-chrzanowym

by - grudnia 18, 2020


Pomysł na rodzinny obiad - mięciutkie i delikatne porcje schabu podane w sosie śmietanowo-chrzanowym. Do zestawu idealnie pasują tłuczone ziemniaki oraz zasmażane buraczki. Polecam do zrobienia już dziś!

Składniki:

  • 1,4 kg schabu,
  • 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2-3 łyżki gęsiego smalcu,
  • 100 ml bulionu.

Sos:

  • 1 l bulionu drobiowo-wołowego,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 1-2 łyżeczki chrzanu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz.

Schab umyć i osuszyć. Obsmażyć na maśle dokładnie z każdej strony. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i natrzeć nimi dokładnie mięso. Odstawić na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie schab włożyć do rękawa do pieczenia. Na wierzchu posmarować kawałkami gęsiego smalcu. Do rękawa wlać bulion i dobrze zamknąć zaciski. Schab ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200º przez 1,5 godziny. Wystudzić.

Upieczony schab pokroić w plastry o grubości około 1 cm. W rondlu zalać je bulionem (lub częściowo wykorzystać sos z rękawa), dodać ziele angielskie i listki laurowe. Dusić pod przykryciem 15-20 minut. Po tym czasie mięso wyjąć, dodać chrzan, śmietanę i mąkę. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić i zagotować. Do sosu z powrotem włożyć mięso. Serwować od razu po przygotowaniu.

Źródło przepisu (z niewielkimi zmianami): mojepasjekrakow




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarze