Naleśniki a'la Banoffee
Naleśniki a'la Banoffee, to danie na słodko - z masą kajmakową, bananami i kremem z serka mascarpone, udekorowane bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Coś pysznego! Idealny sposób na poprawę nastroju, nawet w najbardziej pochmurny dzień!
Z podanych składników wychodzi 6-7 naprawdę sytych naleśników :)
Składniki na naleśniki:
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka cukru,
- 1 budyń waniliowy - proszek (40 g),
- 100 g mąki,
- 370 ml mleka,
- 1 łyżka oleju.
Nadzienie:
- ½ małej puszki masy kajmakowej.
- 2-3 banany,
- sok z ½ cytryny,
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki kremówki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
- 250 ml śmietany kremówki 30%,
- 1 śmietan-fix,
- 1 łyżka cukru pudru,
- starkowana czekolada mleczna (do posypania).
Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajka, żółtka, proszku budyniowego, mąki i oleju przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki na złoty kolor. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki nie były zbyt cieniutkie.
Banany obrać i pokroić na plasterki. Skropić sokiem z cytryny, żeby nam nie ściemniały.
Serek mascarpone przełożyć do miski. Dodać 250 ml śmietany kremówki. Za pomocą miksera ubić razem do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Dodać cukier puder i ubijać dalej, do momentu kiedy masa będzie ubita na "sztywno". Odstawić na bok.
Do drugiej miski wlać 250 ml śmietany kremówki. Ubić mikserem na "sztywno". Przed końcem ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru i śmietan-fix.
Jeden z wcześniej usmażonych naleśników, położyć na talerzu. Połowę naleśnika posmarować masą kajmakową. Ułożyć na niej plasterki banana, w taki sposób, żeby nachodziły na siebie. Wierzch bananów posmarować masą z serka mascarpone. Wyrównać. Złożyć naleśnik na pół. Wierzch naleśnika udekorować ubitą śmietanką i posypać starkowaną czekoladą.
W taki sam sposób przygotować resztę naleśników. Smacznego :)
Drukuj przepis
0 komentarze