Pudding chia z borówkami i nutką cytryny

by - stycznia 08, 2021


Pyszny deser z namoczonych, w mleku z orzechów nerkowca - nasion chia. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników, a po wykonaniu otrzymamy danie niezwykle bogate w kwasy omega-3, witaminę C, wapń i żelazo.  Z podanych składników wychodzą nam 2 słoiczki po 220 ml.

Składniki:

  • 60 g nasion chia,
  • 1 szklanka mleka z orzechów cashew,
  • 1 łyżka soku cytrynowego,
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,
  • 3 łyżki miodu,
  • 125 g borówki amerykańskiej.
Do dekoracji:

  • kilka borówek amerykańskich,
  • plaster cytryny,
  • listki mięty (opcjonalnie).

Do średniej miseczki wsypać nasiona chia i skórkę z otartej cytryny. Zalać mlekiem. Dodać sok z cytryny i 2 łyżki miodu. Zamieszać wszystko razem. 
Odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. W trakcie tego czasu pudding należy przemieszać kilka razy - średnio co 10 - 15 minut.

Gdy nasiona chia pęcznieją - borówki i 1 łyżkę miodu, umieścić w misce nadającej się do mikrofalówek. Zamieszać. Wstawić do kuchenki mikrofalowej (na maksymalnej mocy) na 50-60 sekund, lub do chwili, kiedy jagody zaczną pękać. Miseczkę wyjąć z mikrofalówki, i borówki rozgnieść widelcem, tak żeby uzyskać konsystencję dżemu.

Przygotować 2 słoiczki lub szklanki o pojemności około 220 ml. W każdym z nich rozłożyć równą ilość dżemu borówkowego, a następnie puddingu chia.
Na wierzch każdego deseru, ułożyć po kilka borówek, ćwiartkę plasterka cytryny i opcjonalnie listek mięty.

Podawać od razu po przygotowaniu.



Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze