Ziemniaczane cygara z mięsem
Przeglądając przepisy na blogach, natrafiłam na zupełnie inną formę podania klusek z mięsem mielonym. Oczywiście musiałam spróbować. Wszyscy znamy kuleczki, lub bardziej owalne formy zwane kartaczami - ale cygara? :) A okazały się fantastyczne! Forma jest bardzo praktyczna w serwowaniu. Idealnie kroi się je sztućcami i są przepyszne. Cóż więcej chcieć?
Do przepisu wprowadziłam kilka swoich zmian, szczególnie jeżeli chodzi o sposób lepienia klusek. Tak mi po prostu było wygodniej.
Składniki na kluski:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- mąka ziemniaczana,
- mąka pszenna (do podsypywania).
Farsz:
- 650g mięsa z rosołu (najlepiej drobiowo-wołowego),
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- kilka łyżek rosołu (opcjonalnie),
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka majeranku.
Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę obrać i podsmażyć na maśle. Mięso z rosołu zmielić 1 raz razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Dodać kilka łyżek rosołu, jeśli mięso jest za suche. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do przestudzenia. Następnie przepuścić je 1 raz przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski. Uklepać. Z powstałego w ten sposób koła, wyciąć ¼ część ziemniaków (odłożyć je na bok) i zastąpić je mąką ziemniaczaną. Dodać jajka, odłożone ziemniaki i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili przenieść wszystkie składniki na blat lub stolnice, i dalej wyrabiać podsypując mąką pszenną, aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto przykryć ściereczką, żeby nie obsychało.
Z wcześniej przygotowanego farszu przygotować wałeczki o średnicy około 2 cm i długości 8 cm. Będą one stanowiły wypełnienie naszych "cygar".
Z ciasta urywać po kawałku, i rozwałkowywać na wąskie paski o szerokości 10 cm i grubości około 5-7 mm. Na górnej części paska z ciasta, ułożyć prostopadle porcję mięsa i zwinąć je w rulon. W miejscu gdzie ciasto będzie już zachodziło na siebie, odciąć nożem, zlepić dokładnie brzegi i uformować podłużne kluski o długości 10 cm. Czynność powtarzać do zużycia całego ciasta.
Kluski gotować w osolonej wodzie, przez około 5 minut od momentu wypłynięcia.
Podawać z podsmażoną cebulką i skwarkami z boczku.
Źródło przepisu (z moimi zmianami): gotujzcukiereczkiem.pl
Drukuj przepis
0 komentarze