Ziemniaczane cygara z mięsem

by - stycznia 20, 2021

Przeglądając przepisy na blogach, natrafiłam na zupełnie inną formę podania klusek z mięsem mielonym. Oczywiście musiałam spróbować. Wszyscy znamy kuleczki, lub bardziej owalne formy zwane kartaczami - ale cygara? :) A okazały się fantastyczne! Forma jest bardzo praktyczna w serwowaniu. Idealnie kroi się je sztućcami i są przepyszne. Cóż więcej chcieć?
Do przepisu wprowadziłam kilka swoich zmian, szczególnie jeżeli chodzi o sposób lepienia klusek. Tak mi po prostu było wygodniej.

Składniki na kluski:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • mąka ziemniaczana,
  • mąka pszenna (do podsypywania).

Farsz:

  • 650g mięsa z rosołu (najlepiej drobiowo-wołowego),
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • kilka łyżek rosołu (opcjonalnie),
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka majeranku.

Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę obrać i podsmażyć na maśle. Mięso z rosołu zmielić 1 raz razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Dodać kilka łyżek rosołu, jeśli mięso jest za suche. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do przestudzenia. Następnie przepuścić je 1 raz przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski. Uklepać. Z powstałego w ten sposób koła, wyciąć ¼ część ziemniaków (odłożyć je na bok) i zastąpić je mąką ziemniaczaną. Dodać jajka, odłożone ziemniaki i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili przenieść wszystkie składniki na blat lub stolnice, i dalej wyrabiać podsypując mąką pszenną, aż ciasto będzie jednolite. 
Ciasto przykryć ściereczką, żeby nie obsychało.

Z wcześniej przygotowanego farszu przygotować wałeczki o średnicy około 2 cm i długości 8 cm. Będą one stanowiły wypełnienie naszych "cygar".

Z ciasta urywać po kawałku, i rozwałkowywać na wąskie paski o szerokości 10 cm i grubości około 5-7 mm. Na górnej części paska z ciasta, ułożyć prostopadle porcję mięsa i zwinąć je w rulon. W miejscu gdzie ciasto będzie już zachodziło na siebie, odciąć nożem, zlepić dokładnie brzegi i uformować podłużne kluski o długości 10 cm. Czynność powtarzać do zużycia całego ciasta.

Kluski gotować w osolonej wodzie, przez około 5 minut od momentu wypłynięcia.

Podawać z podsmażoną cebulką i skwarkami z boczku.


Źródło przepisu (z moimi zmianami): gotujzcukiereczkiem.pl




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze