Deser Raffaello z truskawkami

by - lutego 14, 2021

Wszystko co najlepsze w jednym małym pucharku - czyli połączenie smaku kokosa, białej czekolady i truskawek :) Dwie warstwy kokosowego kremu, przełożone truskawkami, a na wierzchu dodatkowa kulka oryginalnego Raffaello - poezja smaku :). Jest to dosyć szybki do zrobienia deser, gotowy do spożycia, bezpośrednio po przygotowaniu. Z podanych składników uzyskamy 3 porcje deseru.

Składniki:

  • 400 g truskawek (mogą być mrożone),
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 6 łyżek wody,
  • 100 g białej czekolady,
  • 2 łyżki mleka,
  • 250 g mascarpone,
  • 150 g jogurtu naturalnego*,
  • 1 (czubata) łyżka wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Do dekoracji:

  • kulki Raffaello,
  • wiórki kokosowe.

Jeżeli mamy truskawki mrożone, to najpierw należy je rozmrozić. Następnie zasypać je cukrem, dodać sok z cytryny i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się truskawek. Energicznie mieszać aż sos nieco zgęstnieje i odstawić do wystudzenia.

Białą czekoladę połamać na kawałki, dodać 2 łyżki mleka i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Mascarpone zmiksować na gładką masę, dodać jogurt naturalny, wanilię, wlać przestudzoną białą czekoladę i wymieszać do połączenia składników.
 
Przygotować szklane pucharki. Układać kolejno: warstwa kremu, warstwa musu z truskawek i ponownie warstwa kremu. Na koniec posypać deser wiórkami kokosowymi, udekorować truskawkami oraz kulkami Raffaello.

Przechowywać w lodówce.


* jogurt nie może być kwaśny w smaku




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze