Pieczone polędwiczki w marynacie z miodem
Soczyste i mięciutkie polędwiczki, pieczone w marynacie z dodatkiem miodu - to idealna propozycja na udany rodzinny obiad. Mięso w tym przepisie marynujemy w aromatycznej mieszance przypraw, miodu, czosnku i sosu sojowego, co nadaje mu niepowtarzalnego smaku oraz sprawia, że polędwiczki wychodzą soczyste i delikatne.
Składniki:
- 1 kg polędwiczki wieprzowej,
- olej rzepakowy (do smażenia).
Marynata:
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki,
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki tymianku,
- ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu.
Polędwiczki dokładnie oczyścić ze wszystkich zbędnych błon i żyłek. Opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Odłożyć na bok.
Przygotować marynatę. Do niewielkiego naczynia przełożyć wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać, aż powstanie dość gęsta pasta.
Polędwiczki umieścić w misce. Na wierzch wylać marynatę, a następnie dokładnie obtoczyć w niej każdy kawałek mięsa. Całość szczelnie przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 3 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i postawić na blacie (w temp. pokojowej) na około pół godziny.
Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Przełożyć polędwiczki i obsmażyć krótko, z każdej strony na złoty kolor.
Przygotować naczynie żaroodporne i przełożyć do niego polędwiczki (razem z tłuszczem z patelni). Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut. Najlepiej sprawdzić czy mięso jest już gotowe, wbijając do środka termometr i sprawdzając czy osiągnęło 65-65ºC.
Po upieczeniu mięso wyjąć z piekarnika i zostawić na 5 minut. Po tym czasie mięso pokroić w plastry i od razu podawać z ulubionymi dodatkami.
Drukuj przepis
0 komentarze