Placki z kaszy jaglanej z jabłkami
Pyszne, puszyste placki z kaszy jaglanej, z dodatkiem aromatycznych jabłek i cynamonu. Idealne danie, zarówno na śniadanie jak i na obiad. Kaszę jaglaną można z powodzeniem ugotować poprzedniego dnia, tak, żeby można było od razu przystąpić do przygotowania placuszków. Z podanych składników wyjdzie nam około 16-18 sztuk.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (na wodzie),
- 1 szklanka mleka,
- 1½ szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 2 jabłka (np. szara reneta),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną wymieszać z mlekiem, dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia i cynamon. Całość dokładnie zmiksować za pomocą robota.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i dodać do naczynia z ciastem. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię łyżką. Placki smażyć na średnim ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zarumienione (przez około 2-3 minuty). Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez kolejne 2-3 minuty. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy (żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu).
Na koniec posypać placki cukrem pudrem.
Drukuj przepis
2 komentarze
Ciekawy pomysł na przemycenie kaszy jaglanej :)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
Usuń