Wersja czekoladowa - to nowa odsłona puddingu z nasion chia. Dzisiejsza propozycja przygotowana jest z mleka kokosowego, kakao i syropu klonowego. Wierzch puddingu ozdabia delikatny krem z jogurtu greckiego i wiórków kokosowych oraz świeże maliny. Idealna propozycja zdrowego i sycącego śniadania lub przekąski.
Składniki:
- 1/4 szklanki kakao w proszku,
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 1/3 szklanka mleka kokosowego,
- 1/3 szklanki nasion chia.
Krem jogurtowy:
- 100 g gęstego jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka cukru lub erytrolu,
- 1 łyżka wiórków kokosowych.
Dodatkowo:
- świeże maliny (do dekoracji),
- wiórki kokosowe (do posypania).
Do średniej miseczki przesiać kakao, aby pozbyć się grudek. Dodać syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Zamieszać całość dokładnie, aż do połączenia się składników. Dolać mleko kokosowe i ponownie zamieszać. Wsypać nasiona chia. Zamieszać. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). W trakcie pierwszej godziny chłodzenia, pudding należy przemieszać kilka razy - średnio co 10 - 15 minut, aby nie powstały grudki.
Jogurt grecki wymieszać razem z cukrem (lub erytrolem) i wiórkami kokosowymi.
Pudding czekoladowy chia przełożyć do szklanych naczyń. Podawać razem z kremem jogurtowym, posypanym dodatkowo z wierzchu wiórkami kokosowymi oraz świeżymi malinami.
Źródło (ze zmianami): feelgoodfoodie.net
Drukuj przepis
0 komentarze