Kalafior w cieście

by - marca 05, 2021

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. Tak przygotowane kalafiory mogą stanowić samodzielną przekąskę, ale również dodatek do dań z mięsem lub z rybą. Wyśmienicie smakują z różnego typu sosami, np. sosem tatarskim lub czosnkowym.

Składniki: 

  • 1 kalafior, 
  • woda z mlekiem (w stosunku 3 do 1), 
  • 1 łyżeczka cukru (na 1 litr płynu), 
  • 1/3 łyżeczki soli. 

Ciasto do obtoczenia: 

  • 2 jajka, 
  • 100 g mąki, 
  • 3 łyżki mleka, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Dodatkowo:

  • 1 l oleju do smażenia.

Kalafiora dokładnie umyć i podzielić na niewielkie różyczki. W dużym garnku zagotować wodę z mlekiem (w stosunku 3:1) z 1 łyżeczką cukru na każdy litr płynu i odrobiną soli. Wrzucić kalafior. Gotować przez około 7-10 minut. Zestawić z ognia i odcedzić.
Teraz należy przygotować ciasto do obtoczenia kalafiora. Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem i proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W garnku rozgrzać olej.
Różyczki kalafiora zanurzać pojedynczo w cieście, a następnie delikatnie wrzucać  i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu wyciągać kawałki kalafiora łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać od razu po przygotowaniu.




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze