Dzisiaj chce was zachęcić do pysznej propozycji na zdrowe śniadanie. Miska z bardzo urozmaiconą teksturą składników - od kremowego, delikatnego musu z płatków owsianych i nasion chia, poprzez świeże i soczyste owoce mango, aż do chrupiącej granoli wykonanej na bazie komosy ryżowej z dodatkiem miodu, kakao, rodzynek i orzechów, która w smaku przypomina sezamki :).
Składniki:
- 1/3 szklanki płatków owsianych,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 1 łyżka białych nasion chia,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 banan.
Granolą z komosy ryżowej:
- 200 g komosy ryżowej (ugotowanej),
- 1/3 szklanki migdałów (grubo posiekanych),
- 3 łyżki orzechów nerkowca (całych),
- 4 łyżeczki sezamu,
- 2 łyżeczki nasion lnu,
- 4 łyżki miodu (płynnego),
- 1 łyżka rodzynek,
- 1 łyżka oleju kokosowego (roztopionego),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka kakao.
Dodatkowo:
- ½ świeżego mango,
- chipsy kokosowe,
- kawałki gorzkiej czekolady (opcjonalnie),
- polewa czekoladowa (opcjonalnie).
Wieczorem - w małej misce wymieszać płatki owsiane, 1/2 szklanki mleka kokosowego, nasiona chia, i ekstraktu z wanilii. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Wieczorem można również ugotować komosę ryżową zgodnie z przepisem na opakowaniu, żeby dobrze wystygła do rana.
Na drugi dzień, rano - nagrzać piekarnik do temp. 180°C. Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać dokładnie - ugotowaną komosę ryżową, rodzynki, migdały, orzechy nerkowca, sezam i nasiona lnu. Dodać miód, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i kakao. Tak przygotowaną mieszankę rozłożyć równomiernie na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut (mieszając co 10 minut), aż całość uzyska lekko złocisty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Z podanych składników wychodzi nam trochę więcej granoli, niż potrzebujemy do jednej porcji. Należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Będziemy ją mogli wykorzystać na kolejny raz lub np. do ugotowanych płatków owsianych.
Z lodówki wyjąć mieszankę płatków owsianych i nasion chia. Dodać banana (skrojonego na mniejsze kawałki) i pozostałe 1/2 szklanki mleka kokosowego. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować całość na gładki mus.
Mus kokosowy przelać do miski śniadaniowej. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki mango, chipsy kokosowe oraz przygotowaną wcześniej granolę z komosy ryżowej. Opcjonalnie wierzch można dodatkowo posypać kawałkami gorzkiej czekolady i polać odrobiną polewy czekoladowej.
Inspiracja (ze zmianami): halfbakedharvest.com
Drukuj przepis
0 komentarze