Owsianka z masłem orzechowym i bananami
Bardzo prosta w przygotowaniu i sycąca propozycja na zdrowe śniadanie. Owsianka z masłem orzechowym i bananami na pewno przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny :)
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych (górskich),
- 1 szklanka mleka (np. owsianego),
- 2 łyżki masła orzechowego (kremowego),
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 duży banan,
- 1/2 łyżeczki nasion chia (do posypania).
Do niewielkiego rondelka wsypać płatki owsiane, wlać mleko i dodać połowę banana pokrojonego w kosteczkę. Zagotować. Czas gotowania zależy od preferencji, jak gęstą owsiankę lubimy. Ja najpierw doprowadzam całość do wrzenia, później zmniejszam ogień i gotuję jeszcze przez około 10-12 minut. Pod koniec dodać 1 łyżkę masła orzechowego i dokładnie wymieszać całość.
Gotową owsiankę przełożyć do miseczki i dosłodzić miodem. Na wierzch ułożyć pokrojonego na plasterki banana, 1 łyżkę masła orzechowego i posypać nasionami chia.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Drukuj przepis
0 komentarze