Owsianka z masłem orzechowym i bananami

by - maja 08, 2021

Bardzo prosta w przygotowaniu i sycąca propozycja na zdrowe śniadanie. Owsianka z masłem orzechowym i bananami na pewno przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny :)

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (górskich),
  • 1 szklanka mleka (np. owsianego),
  • 2 łyżki masła orzechowego (kremowego),
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 duży banan,
  • 1/2 łyżeczki nasion chia (do posypania).

Do niewielkiego rondelka wsypać płatki owsiane, wlać mleko i dodać połowę banana pokrojonego w kosteczkę. Zagotować. Czas gotowania zależy od preferencji, jak gęstą owsiankę lubimy. Ja najpierw doprowadzam całość do wrzenia, później zmniejszam ogień i gotuję jeszcze przez około 10-12 minut. Pod koniec dodać 1 łyżkę masła orzechowego i dokładnie wymieszać całość.

Gotową owsiankę przełożyć do miseczki i dosłodzić miodem. Na wierzch ułożyć pokrojonego na plasterki banana, 1 łyżkę masła orzechowego i posypać nasionami chia.

Podawać od razu po przygotowaniu.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze