Kotlety rybne z tuńczykiem i ziemniakami
Kotlety rybne z dodatkiem tuńczyka oraz ziemniaków, dobrze doprawione czosnkiem, papryczką chili, szczypiorkiem i zieloną pietruszką. Doskonała propozycja na przemycenie ryby w daniu obiadowym, i to w pysznym wydaniu :)
- 250 g tuńczyka w sosie własnym (waga po odsączeniu zalewy)
- 450 g ugotowanych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 4 łyżki szczypiorku (bardzo drobno posiekanego)
- 4 łyżki zielonej pietruszki (bardzo drobno posiekanej)
- 1 jajko
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
Przygotować średnią miskę i wrzucić do niej: drobno posiekany szczypiorek, drobno posiekaną pietruszkę oraz papryczkę chili, pokrojoną w drobną kosteczkę.
Tuńczyka wyjąć z puszki i dobrze odsączyć. Przełożyć do miski z ziołami. Dodać czosnek, przyprawy i dobrze wszystko razem wymieszać. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki ubić na puree (można to zrobić jak jeszcze ziemniaki są ciepłe, a później dopiero wystudzić).
Zimne ziemniaki, jajko i bułkę tartą dodać do miski z tuńczykiem. Wymieszać na jednolitą masę. Uformować z masy około 10-12 kotletów równej wielkości.
Smażyć z obydwu stron na rumiany kolor. Podawać od razu po przygotowaniu.
Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com
Drukuj przepis
0 komentarze