Nocna owsianka "Czarny las" - to pomysł na smaczne, szybkie śniadanie w wersji warstwowej, które szykujemy poprzedniego dnia wieczorem, a rano mamy gotowe do spożycia. Połączenie płatków owsianych z kakao, skyru i czereśni na miodzie, nawiązuje do znanego ciasta "Czarny las". Każdą porcję przed podaniem można udekorować pozostałym skyrem, czekoladą i czereśniami. Z podanych składników otrzymamy 3 porcje owsianki w słoiczku o pojemności 220 ml.
Składniki na owsiankę:
- 1,5 szklanki płatków owsianych,
- 1 łyżka nasion chia,
- 1,5 szklanki mleka migdałowego (lub mleka krowiego),
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 2-3 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dodatkowo:
- 250 g czereśni,
- 1 łyżka miodu,
- 250 g skyru naturalnego (lub jogurtu greckiego).
Czereśnie umyć i wydrylować. Pokroić w kosteczkę i wrzucić do niewielkiego rondelka. Dodać 1 łyżkę miodu i zagotować całość na średnim ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do ostygnięcia.
Płatki owsiane przesypać do miseczki. Dodać nasiona chia, kakao, mleko i miód. Wymieszać i odstawić do napęcznienia w temp. pokojowej na około 1 godzinę. Po tym czasie przygotować 3 słoiczki. Na dno każdego z nich układać kolejno warstwami - 3 łyżki mieszanki owsianej, 2 łyżki skyru, 2 łyżki wiśni w miodzie i na koniec ponownie 3 łyżki mieszanki owsianej.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Jeżeli na drugi dzień owsiankę będziemy jeść w domu - dodatkowo możemy ją udekorować na wierzchu - skyrem, sosem czekoladowym i owocami. A jeżeli chcemy ją zabrać np. do pracy - to zamykamy tylko słoiczek i zabieramy go ze sobą. Smacznego :)
Drukuj przepis
0 komentarze