Placki na maślance z truskawkami

by - lipca 12, 2021

Bardzo szybkie w wykonaniu, placki na maślance z dodatkiem truskawek. Puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Placki można przygotować błyskawicznie, nie używając nawet miksera.
Najlepiej smakują od razu po usmażeniu, posypane obficie cukrem pudrem.

Składniki:

  • 500 ml maślanki naturalnej (w temperaturze pokojowej)
  • 1 jajko  (w temperaturze pokojowej)
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • około 20 szt. truskawek

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
Bardzo ważne jest, żeby maślanka i jajko były w temperaturze pokojowej, inaczej placki nam nie wyrosną podczas smażenia.
Przygotować średniej wielkości miskę i wlać do niej maślankę. Dodać jajko. Za pomocą rózgi kuchennej wymieszać całość. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę (cały czas mieszając), płaską łyżeczkę soli, cukier i cukier waniliowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Na samym końcu dodać łyżeczkę sody i ponownie wszystko wymieszać przez około 2 minuty.
Po tym czasie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 5-10 minut.

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na plasterki.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz nakładać po 1 kopiastej łyżce ciasta (na jednego placka) zachowując odstępy. Placki smażyć na średnim (lub odrobinę słabszym) ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zarumienione. 
Gdy placki trochę podrosną, ułożyć na każdym placku po 3-4 plasterki truskawek. Przewrócić na drugą stronę i ponownie smażyć do zarumienienia. 
Po usmażeniu placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Kiedy trochę przestygną posypać obficie cukrem pudrem.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze