Karmelowe frappuccino - a'la Starbucks
Idealne na ciepłe dni, banalnie proste do wykonania i przepyszne - domowe frappuccino z sosem karmelowym. Zafundujmy sobie w domu, namiastkę kawiarenki :)
Składniki:
- 1 szklanka lodu (ok. 10 kostek)
- 1/4 szklanki mocnego espresso (schłodzonego)
- 1/4 szklanki mleka 3,2%
- 3 łyżki gęstego sosu karmelowego
- 1 łyżka waniliowego syropu do kawy
- 2 gałki lodów śmietankowych (ok.100 g)
Do dekoracji:
- bita śmietana
- gęsty sos karmelowy
Zaparzyć 1/4 szklanki espresso lub innej mocnej kawy instant. Całkowicie wystudzić. Jeżeli zależy nam na czasie - można filiżankę z kawą przykryć i wstawić do lodówki.
Do blendera wrzucić kostki lodu, schłodzoną kawę, mleko, sos karmelowy i syrop waniliowy. Blendować wszystko do momentu, aż lód się skruszy. Wyłączyć blender, dodać lody śmietankowe. Ważne, żeby lody miały kremową konsystencję i nie były mocno zmrożone. Ponownie, krótko wszystko zblendować, tylko do momentu połączenia się składników.
Przelać do wysokiej szklanki.
Wierzch udekorować bitą śmietaną i sosem karmelowym. Smacznego :)
Drukuj przepis
0 komentarze