Nocna owsianka z jabłkami i syropem klonowym

by - listopada 30, 2021

Propozycja na zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotowujemy poprzedniego dnia. Dzisiaj zaproponuję owsiankę z jabłkami, z dodatkiem cynamonu i syropu klonowego, który zawiera w sobie ogromną dawkę przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych takich jak wapń, potas, mangan, magnez, fosfor, żelazo i witamin z grupy B.

Składniki na warstwę z płatków owsianych:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1 łyżka syropu klonowego
Składniki na warstwę z jabłek:

  • 1 duże jabłko (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu.
W średniej misce wymieszać razem: płatki owsiane, nasiona chia, mleko i syrop klonowy.
Wstawić do lodówki, żeby masa zgęstniała.

Masło roztopić na patelni. Dodać jabłka pokrojone w kostkę, cynamon i syrop klonowy. Smażyć przez 5-7 minut na średnim ogniu, do momentu, aż jabłka zaczną mięknąć. W trakcie smażenia można dolać odrobinę wody. Zdjąć z ognia i odstawić na bok do całkowitego ostygnięcia.

Przygotować słoiczki lub szklanki o pojemności około 250 ml. Do każdego z nich ułożyć wartstwami: pierwszą warstwę owsianki, warstwę prażonych jabłek i drugą warstwę owsianki. Udekorować  prażonymi jabłkami.

Wstawić do lodówki na całą noc. 




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze