Calzone z kiełbasą

by - sierpnia 08, 2012


Calzone – to jedna z typowych potraw kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga, w którym znajduje się nadzienie. Najczęściej calzone wypełnia się farszem mięsno-warzywnym.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g)  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka

Nadzienie:

  • 1/2 kg pieczarek  
  • 200 g pikantnej kiełbasy
  • 1 czerwona papryka
  • 10 g oregano
  • 1 czerwona cebula
  • 80 g startego sera żółtego
  • olej do smażenia

Sos:

  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 12 łyżek keczupu
  • 2 ząbki czosnku (może być granulowany)
  • pieprz
  • trochę cukru do smaku

Z podanych składników można uzyskać 4 sztuki calzone.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże. Wymieszać. Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę, naoliwić i umieścić w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). 
W międzyczasie przygotować nadzienie. Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokroić w paski - a kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmażyć i doprawić suszonym oregano. 
Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić do takiej konsystencji żeby sos nie był ani zbyt gęsty - ani zbyt rzadki. 
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Każde koło posmarować sosem, pozostawiając odstęp od brzegu około 3 cm. Następnie na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając również 3 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. 
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze