Naleśniki z jabłkami

by - października 28, 2012

Naleśniki to takie danie, że w sumie obojętnie co się do nich doda i tak będą smaczne. Zostanie tylko odwieczne pytanie - czy zwinąć w rulon, czy w trójkąt :) Przyznam się szczerze, że u mnie to wygląda  następująco - w rulon zwijam tylko naleśniki z dżemem, a resztę składam w trójkąt. A jak jest u was?

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka,
  • ¾ l mleka,
  • 300 g mąki.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek,
  • cukier do smaku,
  • cynamon do smaku.

Ciasto naleśnikowe:
Jest to mój ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe. Placki wychodzą zawsze takie same, elastyczne i cieniutkie. Jest łatwy do zapamiętania... ja nazwałam go sobie przepisem na "3" :) - ponieważ w każdym ze składników jest "3" na początku. Jajka mieszamy z mlekiem, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy do momentu, aż wszystko ładnie się połączy.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić na małe cząstki. Przełożyć do rondelka, podlać małą ilością wody i dusić na małym ogniu, do momentu aż się rozgotują. Doprawić cukrem i odrobiną cynamonu.

Naleśniki smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone naleśniki cienko smarować jabłkami i składać je na ćwiartki. Smacznego :)



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarze

  1. Uwielbiam naleśniki, z jabłkami muszą być pyszne, ja znalazłam w lidlu marmoladę cytrynowo-limonkową, wcześniej takiej nie jadłam, do naleśników super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj... to koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń