Tradycyjne kotlety mielone
Dzisiaj stawiamy na tradycję. Kotlety mielone goszczą chyba na każdym polskim stole. Dzisiaj zaprezentuję przepis, który stosujemy w mojej rodzinie już od kilku pokoleń. Mielone idealnie smakują z ubitymi ziemniaczkami i mizerią :)
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
- 5-7 dag czerstwej bułki,
- szklanka mleka,
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- bułka tarta do obtoczenia kotletów,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Na kotlety mielone można stosować różnego rodzaju mięsa - końsko-wieprzowe, baranie, z dzika - ja jednak najbardziej lubię mięso wieprzowo-wołowe.
Bułkę namoczyć w mleku, do momentu aż całkowicie zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na jasno-złoty kolor i odstawić do wystygnięcia. Do odciśniętej bułki dodać mięso, cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Z tak przygotowanej mięsnej masy formować kotlety o grubości około 1,5 cm. Każdy z nich obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na niej kotlety z obu stron, do uzyskania jasno-brązowego koloru.
  Drukuj przepis
0 komentarze