Pierogi ruskie

by - listopada 01, 2012


Zastanawialiście się kiedyś skąd wywodzą się pierogi ruskie? Są to pierogi popularne najbardziej w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi). Ich nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. To danie było bardzo popularne wśród Polaków mieszkających na terenach Rusi (województwa ruskiego Korony Królestwa Polskiego, następnie w Rzeczypospolitej).
Ciasto i farsz jest bardzo prosty w przygotowaniu. Pierogi ruskie podaje się ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. Smakują bardzo dobrze zarówno gotowane jak i później odsmażane.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • około 1 szklanki letniej wody,
  • szczypta soli.
Farsz:

  • 80 dag ziemniaków,
  • 35 dag sera białego,
  • 8 dag cebuli,
  • sól,
  • pieprz.

Podane składniki wystarczają na około 50 szt. Najpierw należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i mielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi. Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. 



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze