Pierogi ruskie
Zastanawialiście się kiedyś skąd wywodzą się pierogi ruskie? Są to pierogi popularne najbardziej w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi). Ich nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. To danie było bardzo popularne wśród Polaków mieszkających na terenach Rusi (województwa ruskiego Korony Królestwa Polskiego, następnie w Rzeczypospolitej).
Ciasto i farsz jest bardzo prosty w przygotowaniu. Pierogi ruskie podaje się ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. Smakują bardzo dobrze zarówno gotowane jak i później odsmażane.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- około 1 szklanki letniej wody,
- szczypta soli.
- 80 dag ziemniaków,
- 35 dag sera białego,
- 8 dag cebuli,
- sól,
- pieprz.
Podane składniki wystarczają na około 50 szt. Najpierw należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i mielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi.
Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Drukuj przepis
1 komentarze
Moje ulubione :D
OdpowiedzUsuń