Śledzie w śmietanie

by - grudnia 29, 2012

Śledzie w śmietanie, to bardzo smaczne i proste do zrobienia danie. Przepis na śledzia w śmietanie koniecznie trzeba poznać :). Możemy go serwować nie tylko na Wigilię, ale i na inne specjalne okazje i przyjęcia rodzinne.

Składniki: 

  • 0,5 kg lekko solonych śledzi Matjas,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duże kwaskowe jabłko,
  • cukier,
  • biały pieprz,
  • ocet,
  • 1 kubek śmietany 18%,
  • 3 łyżki majonezu.

Śledzie dobrze umyć, odsączyć i pokroić w niewielkie kawałki. Obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić na minimum 1 godzinę.

Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem oraz śmietaną. Doprawić cukrem do smaku. Śledzie wymieszać z sosem.
Odstawić na całą noc do lodówki, żeby wszystko dobrze się "przegryzło".



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze