Świąteczna pieczeń z indyka
Pieczona pierś z indyka, faszerowana suszonymi śliwkami i morelami, to aromatyczna, krucha i delikatna propozycja na święta, ale również danie obiadowe. Mięso jest bardzo dobre na ciepło, ale chyba najlepsze jest serwowane na zimno, cienko pokrojone i podawane na półmisku.
Ten przepis jest niezawodny i szybki w wykonaniu. Pieczeń możemy przechowywać do tygodnia w lodówce. Można go też zamrozić po upieczeniu, jeśli jest taka konieczność.
Składniki:
- 1,5 kg piersi z indyka,
- 20 dag suszonych moreli,
- 20 dag suszonych śliwek,
- 3 łyżki oliwy,
- przyprawa do indyka.
Dokładnie oczyszczone i opłukane mięso rozkroić na płat o grubości około 1,5 cm. Posypać przyprawą do indyka i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę, aby nabrało aromatu.
Śliwki i morele namoczyć, a następnie ułożyć na mięsie. Zwinąć roladę, ściśle obwiązując mocną nitką, a następnie mięso posmarować oliwy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.
  Drukuj przepis
1 komentarze
Smakowicie wygląda :) w weekend wypróbuję na obiad dla gości :)
OdpowiedzUsuń