Zupa pieczarkowa

by - grudnia 02, 2012

Dzisiaj otwieram swój nowy dział blogowy - ZUPY. No i jak go nie zacząć od swojej ulubionej zupy pieczarkowej? :) Zupa jest pyszna i treściwa, tak więc może stanowić nawet samodzielne danie obiadowe. Mam nadzieje, że kogoś uda mi się nim skusić...

Składniki:

  • 2 niewielkie marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 50 dag pieczarek,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 l bulionu,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 czubate łyżeczki mąki,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • odrobinę natki pietruszki do posypania,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1/3 opakowania makaronu "świderki".

Przygotować 1 litr bulionu. Można to zrobić na kawałku mięsa, z dodatkiem warzyw, ale można również prościej - z wykorzystaniem gotowych kostek bulionowych. Ja zawsze gotuję bulion sama, ponieważ wydaje mi się, że baza w każdej zupie jest najważniejsza. 
Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. 
Tak przygotowane warzywa z połową ilości pieczarek przełożyć do rondelka. Zalać gorącym bulionem i gotować przez 20 minut. Resztę pieczarek podsmażyć na rozgrzanym maśle, a następnie dodać do zupy. Wymieszać. Śmietanę rozmieszać z mąką i kilkoma łyżkami zupy. Wlać do garnka i ponownie zagotować. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Dodać go do zupy bezpośrednio przed podaniem (najlepiej na talerzu). Na koniec posypać zupę posiekaną natką pietruszki.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarze

  1. idealna na te mrozy! będę robić we wtorek :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli efekt już jest. Bardzo się cieszę :)

    OdpowiedzUsuń