Kurczak pieczony na butelce

by - stycznia 06, 2013

Kurczak pieczony na butelce, to jeden z najprostszych i najlepszych sposobów na pieczonego kurczaka. Kurczak wychodzi z niego pyszny, aromatyczny i soczysty. Ważne jest jedynie, żeby kupione piwo, było dobrej jakości... niestety tanie i niesmaczne może zepsuć nam całą potrawę.

Składniki:

  • 1 średni kurczak,
  • przyprawa do kurczaka,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 butelka piwa 0,33 l.

Kurczaka dobrze umyć, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Z zewnątrz natrzeć go dokładnie przyprawą do kurczaka, a od wewnątrz przeciśniętymi ząbkami czosnku. 
Tak przygotowanego kurczaka najlepiej odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę, aby mięso dobrze się "przegryzło" przyprawami.

Butelkę z piwem włożyć do ciepłej wody, usunąć etykiety i dobrze ją umyć. Otworzyć piwo. Na butelkę ostrożnie nadziać kurczaka, tak, żeby szyjka butelki wychodziła na zewnątrz, tuż obok szyjki kurczaka. Całość wstawić do foremki lub brytfanki z wysokim brzegiem, tak żeby tłuszcz i piwo miały gdzie spływać podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC i wstawić przygotowanego kurczaka. Jeżeli chodzi o czas pieczenia - to zasada jest taka: 1 kg pieczemy 1 godzinę, 2 kg pieczemy 2 godziny itd. W moim przypadku kurczak ważył 1,70 kg, więc piekłam go przez 1 godzinę i około 40 minut.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

7 komentarze

  1. elegancki ten kurczak ;)
    napewno przepyszny !
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota :-) Naprawdę polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiele dobrego slyszalam o takim kurczaku,jednak nigdy nie maialm okazji sprobowac,pewnie nadszedl czas wykorzystac Twoj przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny taki kurczak, jak pręży swą pierść na zdjęciu:D

    OdpowiedzUsuń
  5. witaj!dziękuję za wspaniały przepis, piekłam kurczaka na obiad pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam nadzieje, że smakował wszystkim :-) Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  7. oczywiście, że smakował wszystkim, również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń