Kurczak pieczony na butelce
Kurczak pieczony na butelce, to jeden z najprostszych i najlepszych sposobów na pieczonego kurczaka. Kurczak wychodzi z niego pyszny, aromatyczny i soczysty. Ważne jest jedynie, żeby kupione piwo, było dobrej jakości... niestety tanie i niesmaczne może zepsuć nam całą potrawę.
Składniki:
- 1 średni kurczak,
- przyprawa do kurczaka,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 butelka piwa 0,33 l.
Kurczaka dobrze umyć, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Z zewnątrz natrzeć go dokładnie przyprawą do kurczaka, a od wewnątrz przeciśniętymi ząbkami czosnku.
Tak przygotowanego kurczaka najlepiej odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę, aby mięso dobrze się "przegryzło" przyprawami.
Butelkę z piwem włożyć do ciepłej wody, usunąć etykiety i dobrze ją umyć. Otworzyć piwo. Na butelkę ostrożnie nadziać kurczaka, tak, żeby szyjka butelki wychodziła na zewnątrz, tuż obok szyjki kurczaka. Całość wstawić do foremki lub brytfanki z wysokim brzegiem, tak żeby tłuszcz i piwo miały gdzie spływać podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC i wstawić przygotowanego kurczaka. Jeżeli chodzi o czas pieczenia - to zasada jest taka: 1 kg pieczemy 1 godzinę, 2 kg pieczemy 2 godziny itd. W moim przypadku kurczak ważył 1,70 kg, więc piekłam go przez 1 godzinę i około 40 minut.
  Drukuj przepis
7 komentarze
elegancki ten kurczak ;)
OdpowiedzUsuńnapewno przepyszny !
pozdrawiam.
Pychota :-) Naprawdę polecam!
OdpowiedzUsuńWiele dobrego slyszalam o takim kurczaku,jednak nigdy nie maialm okazji sprobowac,pewnie nadszedl czas wykorzystac Twoj przepis:)
OdpowiedzUsuńPyszny taki kurczak, jak pręży swą pierść na zdjęciu:D
OdpowiedzUsuńwitaj!dziękuję za wspaniały przepis, piekłam kurczaka na obiad pyszny!
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że smakował wszystkim :-) Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńoczywiście, że smakował wszystkim, również pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń