Tradycyjny gulasz wieprzowy

by - stycznia 26, 2013

Uważam, że dobry przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy, jest czymś wyjątkowym. Mi udało się taki znaleźć na blogu przepisy z serca domu. Gulasz jest pachnący i aromatyczny a mięso mięciutkie. Polecam go wszystkim wielbicielom gulaszu :) Idealnie smakuje podawany z kaszą gryczaną lub z ziemniakami.

Składniki:

  • 50 dag mięsa z łopatki wieprzowej,
  • 30 dag mięsa z szynki wieprzowej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 kostka mięsna,
  • 2 listki laurowe,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu ziarnistego,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 płaskie łyżki mąki.

Mięso dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić. Na patelni z grubym dnem rozgrzewać olej i wrzucić mięso. Dokładnie obsmażyć. 
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa razem z łyżką papryki. Chwilę wszystko razem podsmażyć.
Po tym czasie mięso zalać przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodać kostkę mięsną, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Patelnię przykryć i całość dusić przez około 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu a w razie potrzeby podlać gulasz wodą.
Po tym czasie do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę, dobrze wymieszać (żeby nie było grudek) i dodać do mięsa, żeby zagęścić sos. Gotować jeszcze przez chwilę, do momentu, aż sos zgęstnieje. Smacznego.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze