Tradycyjny gulasz wieprzowy
Uważam, że dobry przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy, jest czymś wyjątkowym. Mi udało się taki znaleźć na blogu przepisy z serca domu. Gulasz jest pachnący i aromatyczny a mięso mięciutkie. Polecam go wszystkim wielbicielom gulaszu :) Idealnie smakuje podawany z kaszą gryczaną lub z ziemniakami.
- 50 dag mięsa z łopatki wieprzowej,
- 30 dag mięsa z szynki wieprzowej,
- ½ łyżeczki soli,
- 4 łyżki oleju,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 kostka mięsna,
- 2 listki laurowe,
- 10 ziarenek czarnego pieprzu ziarnistego,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 płaskie łyżki mąki.
Mięso dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić. Na patelni z grubym dnem rozgrzewać olej i wrzucić mięso. Dokładnie obsmażyć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa razem z łyżką papryki. Chwilę wszystko razem podsmażyć.
Po tym czasie mięso zalać przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodać kostkę mięsną, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Patelnię przykryć i całość dusić przez około 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu a w razie potrzeby podlać gulasz wodą.
Po tym czasie do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę, dobrze wymieszać (żeby nie było grudek) i dodać do mięsa, żeby zagęścić sos. Gotować jeszcze przez chwilę, do momentu, aż sos zgęstnieje. Smacznego.
Drukuj przepis
1 komentarze
Wygląda super:) na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuń