Pałki z kurczaka pieczone z jabłkami

by - lutego 09, 2013

Zawsze mnie kusiło, żeby spróbować upiec kurczaka z jabłkami. Postanowiłam więc na próbę upiec pałki z kurczaka. Muszę przyznać, że wyszły bardzo smaczne. Mięciutkie, rozpływające się mięso z nutą majeranku i dodatkiem pieczonego jabłka wywrą wrażenie najprawdopodobniej na każdym próbującym.

Składniki:
  • 8 pałek kurczaka,
  • 2 jabłka,
  • 2 czubate łyżki powideł śliwkowych,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka czerwona słodka,
  • majeranek,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/3 szklanki bulionu.

Pałki kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć skropić olejem. Następnie z każdej strony dokładnie doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby mięso dobrze "przeszło" przyprawami.
Jabłka obrać, pokroić na ósemki i pozbawić gniazd nasiennych.
Następnie mięso i kawałki jabłek, przełożyć do rękawa foliowego do pieczenia, który należy umieścić w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Na koniec do rękawa foliowego włożyć powidła śliwkowe i zalać wszystko delikatnie bulionem, tak żeby nie spłukać przypraw z mięsa. Szczelnie zamknąć całość specjalnym klipsem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC i wstawić kurczaka. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec nadal przez około 50-60 minut. Po tym czasie rozciąć folię i zwiększyć temperaturę do 200ºC i piec jeszcze 10-15 minut (najlepiej z funkcją opiekania, żeby skórka była chrupiąca). 
Podawać z ziemniaczkami.

Inspiracja: margarytka 



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze