Pałki z kurczaka pieczone z jabłkami
Zawsze mnie kusiło, żeby spróbować upiec kurczaka z jabłkami. Postanowiłam więc na próbę upiec pałki z kurczaka. Muszę przyznać, że wyszły bardzo smaczne. Mięciutkie, rozpływające się mięso z nutą majeranku i dodatkiem pieczonego jabłka wywrą wrażenie najprawdopodobniej na każdym próbującym.
Składniki:
- 8 pałek kurczaka,
- 2 jabłka,
- 2 czubate łyżki powideł śliwkowych,
- sól,
- pieprz,
- papryka czerwona słodka,
- majeranek,
- 2 łyżki oleju,
- 1/3 szklanki bulionu.
Pałki kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć skropić olejem. Następnie z każdej strony dokładnie doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby mięso dobrze "przeszło" przyprawami.
Jabłka obrać, pokroić na ósemki i pozbawić gniazd nasiennych.
Następnie mięso i kawałki jabłek, przełożyć do rękawa foliowego do pieczenia, który należy umieścić w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Na koniec do rękawa foliowego włożyć powidła śliwkowe i zalać wszystko delikatnie bulionem, tak żeby nie spłukać przypraw z mięsa. Szczelnie zamknąć całość specjalnym klipsem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC i wstawić kurczaka. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec nadal przez około 50-60 minut. Po tym czasie rozciąć folię i zwiększyć temperaturę do 200ºC i piec jeszcze 10-15 minut (najlepiej z funkcją opiekania, żeby skórka była chrupiąca).
Podawać z ziemniaczkami.
Inspiracja: margarytka
  Drukuj przepis
0 komentarze