Placki ziemniaczane z mięsem mielonym
Dzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko w jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki są chrupiące, pyszne i bardzo sycące. Najlepsze podawane z kwaśną śmietanką zaraz po usmażeniu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 500 g mielonego mięsa z indyka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 g żółtego sera,
- 2 średnie cebule,
- 100 g masła,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- olej do smażenia placków,
- 200 ml śmietany 18%,
- sól,
- pieprz.
Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na maśle, do momentu aż się zarumieni. Dodać mięso mielone i podsmażyć razem z cebulą. W trakcie smażenia mięso należy rozdrabniać, na możliwie jak najmniejsze kawałeczki (tak jak do spaghetti). Pietruszkę drobno posiekać i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i zdjąć z patelni, pozostawiając na niej nadmiar tłuszczu (im mniej go zostanie w mięsie tym lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać").
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser i podsmażone (przestudzone) mięso. Całość dobrze wymieszać.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną. Smacznego.
Drukuj przepis
1 komentarze
fajny pomysł! takie 2 w 1 :)
OdpowiedzUsuń