Placki ziemniaczane z mięsem mielonym

by - lutego 02, 2013


Dzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko w jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki są chrupiące, pyszne i bardzo sycące. Najlepsze podawane z kwaśną śmietanką zaraz po usmażeniu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g mielonego mięsa z indyka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 g żółtego sera,
  • 2 średnie cebule,
  • 100 g masła,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • olej do smażenia placków,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz. 

Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na maśle, do momentu aż się zarumieni. Dodać mięso mielone i podsmażyć razem z cebulą. W trakcie smażenia mięso należy rozdrabniać, na możliwie jak najmniejsze kawałeczki (tak jak do spaghetti). Pietruszkę drobno posiekać i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i zdjąć z patelni, pozostawiając na niej nadmiar tłuszczu (im mniej go zostanie w mięsie tym lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać").
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser i podsmażone (przestudzone) mięso. Całość dobrze wymieszać.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną. Smacznego.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze