Roladki drobiowe z papryką i rukolą
Dzisiaj ponownie danie z drobiu. Już od dawna miałam ochotę na jakieś danie z wykorzystaniem rukoli. Jej orzechowy aromat, doskonale komponuje się z mięsem drobiowym.
- 1 kg piersi z kurczaka,
- przyprawa do drobiu,
- sól,
- 200 g rukoli,
- 200 g żółtego sera w plastrach (np. morskiego),
- 1 papryka czerwona,
- olej do smażenia.
Paprykę zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Wystudzić i obrać ze skóry, oczyścić z pestek i pokroić na małe kawałki.
Piersi z kurczaka pokroić w plastry o grubości 1 cm, a następnie rozbić delikatnie tłuczkiem. Mięso posolić i posypać z każdej strony przyprawą do drobiu.
Rukolę umyć, odsączyć z nadmiaru wody i drobno posiekać.
Brać pojedynczo płaty kurczaka i układać na nich kolejno: posiekaną rukolę, plaster żółtego sera i paprykę. Następnie delikatnie zawijać roladki. Dla zabezpieczenia, żeby nam się nie rozpadły w trakcie smażenia można owinąć nitką, którą później bez problemu można zdjąć.
Przygotować patelnię teflonową. Wlać olej. Rozgrzać i smażyć na nim roladki na złoty kolor, dbając o to, żeby były ładnie zarumienione z każdej strony. Najlepiej smażyć dłużej, na średnim ogniu, żeby mięso w środku również ładnie się dosmażyło.
  Drukuj przepis
5 komentarze
A ja w niedziele robiłam z porem i rukolą...
OdpowiedzUsuńMNIAM ;D
OdpowiedzUsuńczęsto robię ten błąd i wchodzę o tak późnej godzinie na blogi kulinarne i oglądam takie zdjęcia jak tych roladek :) jak widzę coś tak pysznego to momentalnie mnie ssie w żołądku :) kolorowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuńTeż tak mam! Ale po 17.00 nic już nie jem, więc chociaż głód zaspokoję zdjęciami (przymusowa dieta), poślinię klawiaturę, ekran, itp;D
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym taką, pysznie się prezentują!
to ja lecę po rukolę :D
OdpowiedzUsuń