Schab po prowansalsku
Dzisiaj do dyspozycji na obiad miałam spory kawałek schabu. Ponieważ tradycyjne schabowe, mocno mi się już przejadły postanowiłam przygotować mięso w wersji duszonej. Wybór okazał się bardzo trafny. Mięso było mięciutkie, tak, że można je było jeść nawet bez pomocy noża i bardzo aromatyczne.
Schab pokroić na kotlety o grubości około 1 cm. Każdy z nich posypać solą i pieprzem z obu stron, a następnie obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć krótko z obydwu stron kotlety (nie do miękkości).
Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Podsmażyć.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i również podsmażyć.
Do dosyć dużego garnka (najlepiej z powłoką teflonową) włożyć podsmażone mięso, cebulę oraz pieczarki. Dodać zioła, koncentrat pomidorowy, kostkę grzybową i posiekany (lub rozkruszony) czosnek.
Wlać część wina i wody. Resztę dolewać w trakcie duszenia. Dusić około 1-1,5 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Jedyne na co trzeba zwrócić baczną uwagę, to fakt, że potrawa łatwo przywiera do dna i ma skłonności do przypalania, tak więc trzeba dosyć często zaglądać pod przykrywkę i mieszać. A po za tym nie ma z nią żadnych problemów :)
Źródło: kotlet.tv
  Drukuj przepis
Składniki:
- 1,2 kg schabu bez kości,
- 500 g cebuli,
- 350 g pieczarek,
- około 400 ml białego wina,
- około 400 ml wody,
- 2 małe przeciery pomidorowe,
- mąka (do obtoczenia mięsa),
- 1 kostka bulionu grzybowego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 2 ząbki czosnku lub 2 kostki granulowanego,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- oliwa,
- sól i pieprz.
Schab pokroić na kotlety o grubości około 1 cm. Każdy z nich posypać solą i pieprzem z obu stron, a następnie obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć krótko z obydwu stron kotlety (nie do miękkości).
Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Podsmażyć.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i również podsmażyć.
Do dosyć dużego garnka (najlepiej z powłoką teflonową) włożyć podsmażone mięso, cebulę oraz pieczarki. Dodać zioła, koncentrat pomidorowy, kostkę grzybową i posiekany (lub rozkruszony) czosnek.
Wlać część wina i wody. Resztę dolewać w trakcie duszenia. Dusić około 1-1,5 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu. Jedyne na co trzeba zwrócić baczną uwagę, to fakt, że potrawa łatwo przywiera do dna i ma skłonności do przypalania, tak więc trzeba dosyć często zaglądać pod przykrywkę i mieszać. A po za tym nie ma z nią żadnych problemów :)
Źródło: kotlet.tv
  Drukuj przepis
1 komentarze
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń