Zapiekanka Gyros
To propozycja dania dla całej rodziny. Zadowoli wszystkich wielbicieli potrawy Gyros jak i dań z drobiu. Delikatna pierś z kurczaka z dodatkiem warzyw, idealnie komponuje się w zapiekance pod pierzynką z sosu majonezowego i sera. Doskonale smakuje jako samodzielne danie, ale również z dodatkiem frytek.
- 3 szt. piersi z kurczaka,
- przyprawa Gyros,
- ok. 30 ml oleju,
- 200 g startego żółtego sera,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 2 czerwone cebule,
- 1 papryczka chili,
- 2 ząbki czosnku,
- pół słoiczka majonezu,
- 4 łyżki ketchupu.
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą Gyros i zalać olejem. Wymieszać. Ostawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, a czosnek i chili na drobną kosteczkę.
Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej kurczaka, następnie dodać warzywa. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu całość posypać obficie startym żółtym serem. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Podawać z sosem majonezowo-ketchupowym, przygotowanym z zawartości połowy słoiczka majonezu i 4 łyżek ketchupu, wymieszanych razem.
Inspiracja: przepisy.pl
  Drukuj przepis
0 komentarze