Zapiekanka Gyros

by - lutego 24, 2013

To propozycja dania dla całej rodziny. Zadowoli wszystkich wielbicieli potrawy Gyros jak i dań z drobiu. Delikatna pierś z kurczaka z dodatkiem warzyw, idealnie komponuje się w zapiekance pod pierzynką z sosu majonezowego i sera. Doskonale smakuje jako samodzielne danie, ale również z dodatkiem frytek.

Składniki:


  • 3 szt. piersi z kurczaka,
  • przyprawa Gyros,
  • ok. 30 ml oleju,
  • 200 g startego żółtego sera,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół słoiczka majonezu,
  • 4 łyżki ketchupu.

Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą Gyros i zalać olejem. Wymieszać. Ostawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. 
Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, a czosnek i chili na drobną kosteczkę. 
Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej kurczaka, następnie dodać warzywa. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu całość posypać obficie startym żółtym serem. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180°C. 
Podawać z sosem majonezowo-ketchupowym, przygotowanym z zawartości połowy słoiczka majonezu i 4 łyżek ketchupu, wymieszanych razem.
 
Inspiracja: przepisy.pl



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze