Pasztet pieczony
Klasyczny, prawdziwy, pachnący, o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku pasztet domowy - to jedna z moich ulubionych potraw wielkanocnych. Uwielbiam wstać rano, w świąteczny poranek i zaserwować sobie taki właśnie pasztet, razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :)
Składniki:
Inspiracja: mniammniam
- 0,4 kg łopatki wieprzowej,
- 0,6 kg wątróbki drobiowej,
- 0,5 kg surowego boczku,
- 0,5 kg mięsa drobiowego np. udek,
- 2 spore marchewki,
- 2 pietruszki,
- mały kawałek selera,
- 4 listki laurowe,
- 8 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 czerstwe bułki kajzerki,
- 5 jajek,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz.
Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków).
Kiedy wszystkie gatunki mięsa będą już miękkie, należy wyjąć mięso i jarzyny z sosu. Wystudzić. Sos zlać do jednego naczynia i w tym sosie namoczyć kajzerki pokruszone na mniejsze kawałki.
Kiedy mięso dobrze wystygnie, należy je 3 krotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z namoczonymi kajzerkami. Następnie do masy dodać żółtka, imbir, gałkę i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy.
Przygotować foremki keksówki, wykładając każdą z nich papierem do pieczenia. Piec w 180°C około 1 - 1,5 godziny (w zależności od grubości pasztetu w keksówce).
Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Pasztet najlepiej wyjmować następnego dnia.
Inspiracja: mniammniam
  Drukuj przepis
1 komentarze
Nie lubię gotować lecz jeść. Preferuję proste, szybkie i smaczne dania. Dlatego Pani strona jest dla mnie atrakcyjna. Jak widzę przepis z mnóstwem składników i przypraw, gdzie trzeba ,smażyć, dusić, gotować, przecierać, obsmażać, panierować
OdpowiedzUsuńi Bóg wie co jeszcze, to mi się flaki przewracają w brzuchu.Ludzie!! po co tracić 4-5 godzin w kuchni, kto ma to czas. Jedzmy smacznie, szybko i zdrowo!. Batina