Tortilla meksykańska z kurczakiem
Oryginalne tortille powstają po zagnieceniu mieszanki mąki kukurydzianej i pszennej z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille podaje się je na wiele sposobów – smażone, grillowane, zapiekane. Ciasto można doprawiać na ostro lub na słodko – w zależy od upodobań i planu czym chcemy je wypełnić.
Największą zaletą tortilli jest to, że pasuje do bardzo wielu potraw. Według mnie najlepiej komponuje się z mięsem drobiowym i warzywami, i taką właśnie propozycję przedstawiam poniżej.
- 3 piersi z kurczaka,
- gotowe placki tortilli,
- sałata lodowa,
- pomidorki cherry,
- puszka kukurydzy,
- czerwona papryka,
- 2 czerwone cebule.
Marynata:
- łyżka przyprawy gyros,
- 1/2 łyżeczki papryki,
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku,
- 4 łyżki oleju.
Sos czosnkowy:
- 4 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku,
- 1/3 łyżeczki oregano.
Sos ketchupowy:
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka ketchupu.
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i dodać do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
Następnie kurczaka usmażyć na patelni, nie dodając większej ilości tłuszczu niż ta, którą jest obtoczony kurczak z marynaty.
Sałatę lodową posiekać na drobne paseczki, pomidorki przekroić na ćwiartki, kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić na drobną kostkę a cebulę na piórka.
Przygotować osobno sos czosnkowy i sos ketchupowy, mieszając ze sobą składniki.
Placki tortilli podgrzewamy według zaleceń na opakowaniu, a następnie smarujemy je sosem ketchupowym, nakładamy sałatę, mięso kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulę, pomidorki a na koniec sosem czosnkowym. Zawijamy krawędzie do środka (żeby nie wypadał nam farsz) a następnie zwijamy w rulon, tak jak naleśniki. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Drukuj przepis
3 komentarze
Bardzo lubię takie meksykańskie smaki:)
OdpowiedzUsuńtortilla często gości na moim stole, Twoja wygląda równie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo fajne i proste danie... które można wypełnić czymkolwiek. Wszystko wedle gustu... Pozdrawiam i obiecuje, że odwiedzę Twojego bloga :)
OdpowiedzUsuń