Zupa buraczkowa
Zupa buraczkowa - to jeden z najmilszych smaków z dzieciństwa. Zawsze gotowała ją moja babcia. I właśnie w takiej postaci smakowała mi najbardziej.
Składniki:
- 2,5 l bulionu,
- 5 buraków,
- sok z 1/2 cytryny,
- 6 ziemniaków,
- 4 łyżki śmietany,
- 1 łyżka mąki,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Buraki umyć i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku dodając łyżeczkę soli.
Bulion podgrzać. Dodać buraki. W momencie kiedy zupa zacznie wrzeć dodać sok z cytryny. Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować około 30 minut na małym ogniu. Tuż przed końcem gotowania dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Żeby śmietana nie zwarzyła się nam zaraz po dodaniu, najlepiej przed wlaniem do garnka wymieszać ją z łyżką gorącej zupy, a dopiero później ją dodać.
Podawać nakładając najpierw na talerz ziemniaki a następnie zalewać ją gorącą zupą buraczkową. Smacznego :)
Drukuj przepis
3 komentarze
Wygląda smacznie :) Dziś na obiad w sam raz! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis, będziemy próbować
OdpowiedzUsuńMniam,na taką właśnie mam ochotę :)
OdpowiedzUsuń