Panna cotta z sosem z owoców leśnych
Panna cotta po włosku oznacza "gotowana śmietanka". Jest to rodzaj pysznego deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietanka, mleko, odrobina wanilii i cukier, całość zagęszczona żelatyną, najpierw podgrzana, ostudzona, a na koniec dobrze schłodzona. To wszystko! Dzisiaj zaproponuję wersję z sosem z owoców leśnych.
Składniki:
- 250 ml śmietanki 30%,
- 250 ml mleka 3,2%,
- 80-100 g cukru,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 1 laska wanilii,
- niewielka ilość oleju do wysmarowania foremek.
Sos z owoców leśnych:
- 250 g mrożonej mieszanki owoców leśnych,
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina,
- 70 g cukru trzcinowego,
- szczypta cynamonu.
Mleko, śmietankę i cukier podgrzać (trzeba uważać, żeby nie zagotować) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekroić i tępą stroną noża zdjąć nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodać do podgrzanego mleka i śmietanki (również nie zagotować).
Żelatynę zalać niewielką ilością ciepłej wodzie. Gdy żelatyna się rozpuści, dodać ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny należy wyjąć z mleka laskę wanilii. Mieszać bardzo dokładnie.
Następnie całość przestudzić i przelać (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek delikatnie posmarowanych olejem, żeby później bez problemu wyjąć nasz deser.
Wszystkie foremki wstawić do lodówki na mniej więcej 1 – 1½ godziny.
W międzyczasie przygotować sos. Gotową mieszankę z owoców lasu, czerwone wino oraz cukier trzcinowego wsypać na patelnię lub do rondla. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszać do czasu aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Dodać szczyptę cynamonu i jeszcze przez chwilę gotować. Zdjąć z ognia. Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco.
"Babeczki" panna cotta wyjąć z lodówki i przełożyć każdą osobno na talerzyk. Aby sobie to ułatwić, można foremki z zastygniętym deserem zanurzyć na krótką chwilę w ciepłej wodzie (uważając, żeby woda nie nalała się do foremek) a dopiero później wyjąć na talerzyk. Podawać z sosem.
Źródło: KuchniaLidla
Drukuj przepis
4 komentarze
uwielbiam ten deser
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie :) muszę w końcu wypróbować ten deser
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Jest wyśmienity :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuń