Panna cotta z sosem z owoców leśnych

by - kwietnia 10, 2013

Panna cotta po włosku oznacza "gotowana śmietanka". Jest to rodzaj pysznego deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietanka, mleko, odrobina wanilii i cukier, całość zagęszczona żelatyną, najpierw podgrzana, ostudzona, a na koniec dobrze schłodzona. To wszystko! Dzisiaj zaproponuję wersję z sosem z owoców leśnych.

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 ml mleka 3,2%,
  • 80-100 g cukru,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1 laska wanilii,
  • niewielka ilość oleju do wysmarowania foremek.

Sos z owoców leśnych:

  • 250 g mrożonej mieszanki owoców leśnych,
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina,
  • 70 g cukru trzcinowego,
  • szczypta cynamonu.

Mleko, śmietankę i cukier podgrzać (trzeba uważać, żeby nie zagotować) na bardzo małym ogniu. Laskę wanilii przekroić i tępą stroną noża zdjąć nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodać do podgrzanego mleka i śmietanki (również nie zagotować).
Żelatynę zalać niewielką ilością ciepłej wodzie. Gdy żelatyna się rozpuści, dodać ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny należy wyjąć z mleka laskę wanilii. Mieszać bardzo dokładnie. 
Następnie całość przestudzić i przelać (cały czas mieszając) do foremek lub filiżanek delikatnie posmarowanych olejem, żeby później bez problemu wyjąć nasz deser.
Wszystkie foremki wstawić do lodówki na mniej więcej 1 – 1½ godziny. 
W międzyczasie przygotować sos. Gotową mieszankę z owoców lasu, czerwone wino oraz cukier trzcinowego wsypać na patelnię lub do rondla. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszać do czasu aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Dodać szczyptę cynamonu i jeszcze przez chwilę gotować. Zdjąć z ognia. Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco.
"Babeczki" panna cotta wyjąć z lodówki i przełożyć każdą osobno na talerzyk. Aby sobie to ułatwić, można foremki z zastygniętym deserem zanurzyć na krótką chwilę w ciepłej wodzie (uważając, żeby woda nie nalała się do foremek) a dopiero później wyjąć na talerzyk. Podawać z sosem.

Źródło: KuchniaLidla



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

4 komentarze