Sałatka we francuskich kokilkach
Sałatka we francuskich kokilkach, to bardzo prosty sposób na zaserwowanie zwykłej sałatki w efektowny sposób. Wystarczy gotowe ciasto francuskie i wcześniej przygotowana sałatka, żeby nowym sposobem podania zachwycić naszych gości.
Składniki:
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego,
- 1 jajko,
- dowolna sałatka (najlepiej jednak prezentuje się sałatka majonezowo-warzywna).
Rozpakowujemy ciasto francuskie. Rozkładamy je równomiernie na blat i wycinamy najpierw duże jednolite kółka (ja wycięłam 6 szt.) a następnie takiej samej średnicy kółka ale wycięte w środku mniejszą foremką lub szklanką (tym razem aż 18 szt.). Kółka wycięte w środku będą stanowiły brzegi naszych kokilek.
Pełne kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krawędzie kółek smarujemy pojedynczo "rozkłóconym" białkiem i szybko przykładamy na nie kółko puste w środku. Czynność powtarzamy 3 krotnie na każdym pełnym kółku, tak aby powstała krawędź, złożona z trzech pustych kółek na każdym krążku. Po ułożeniu takich piramidek kokilki smarujemy "rozkłóconym" żółtkiem.
Pieczemy je w 200°C przez około 15 minut, do uzyskania ładnego złotego koloru. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Gdy kokilki będą już całkowicie wystudzone, można napełniać je dowolną sałatką jarzynową i podawać na stół. Smacznego :)
  Drukuj przepis
1 komentarze
bardzo ciekawy i efektowny pomysł na 'miseczki' :)
OdpowiedzUsuń