Serniczki truskawkowe w pucharkach
Nie mogąc się już doczekać sezonu owocowo-truskawkowego, postanowiłam go troszkę wyprzedzić i przygotować pyszny deser z truskawek mrożonych. Na szczęście do dekoracji udało mi się kupić kilka truskawek świeżych, ponieważ bez tego nasze serniczki w pucharkach nie byłby w pełni wykończone.
Wystarczy serek z odrobiną wanilii, jogurt i truskawki, żeby sprawić słodką niespodziankę dla całej rodziny.
- 80 g ciastek digestive,
- 350 g kremowego serka białego,
- 4 łyżki cukru pudru,
- nasiona z 1 laski wanilii,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego.
Sos truskawkowy:
- 300 g truskawek,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Dodatkowo:
- kilka truskawek do dekoracji.
Ciastka dokładnie pokruszyć (blenderem lub wałkiem przez ściereczkę) a następnie wsypać je na dno pucharków. Lekko docisnąć. Biały ser wymieszać z cukrem, ziarenkami wanilii i jogurtem.
W osobnej misce przygotować sos. Truskawki rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sito. Przełożyć do rondelka. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Przez chwilę zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.
Następnie na ciastka w pucharkach wykładać kolejno warstwy: serową, truskawkową, serową i truskawkową. Wierzch deserów udekorować truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Całość wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 1 godzinę.
Źródło: przystole.blox.pl
  Drukuj przepis
0 komentarze