Udka w ananasowej glazurze
Pieczone udka kurczaka w ananasowej glazurze z chrupiącą skórką to jedno z tych dań, które sprawdzają się na rodzinny obiad, np. po powrocie wszystkich domowników z pracy lub ze szkoły. Marynatę do kurczaka można przygotować np. dzień wcześniej. A później zamarynowane udka wystarczy włożyć do piekarnika, a w międzyczasie dogotować ziemniaki i zrobić sałatkę. Marynata do kurczaka to mieszanka przypraw, miodu i soku ananasowego.
6 udek z kurczaka,
1/4 szklanki dżemu ananasowego,
1 łyżka ostrej musztardy.
1/4 szklanki dżemu ananasowego,
1 łyżka ostrej musztardy.
Marynata:
1 opakowanie przyprawy Złocisty Kurczak Knorr,
1 szklanka soku ananasowego,
3 łyżki miodu.
Najpierw należy przygotować marynatę. Wymieszać miód, połowę soku z ananasa oraz przyprawę Złocisty Kurczak. Udka z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć je do marynaty i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Przygotować glazurę z dżemu, reszty soku ananasowego oraz musztardy.
Udka wyjąć z marynaty i ułożyć na rozgrzanym ruszcie lub w piekarniku z funkcją grillowania. Grillować około 30-35 minut, kilka razy odwracając i smarując glazurą.
Gotowe danie wyśmienicie smakuje z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego :)
Źródło: przepisy.pl
  Drukuj przepis
0 komentarze